Temporada Alta


Àlex Rigola, Sergi Belbel, Yasmina Reza i Animalario, a Temporada Alta
El festival de teatre presentarà enguany 74 propostes, de les quals 50 seran estrenes.


Des de Madrid, els Animalario d'Alberto San Juan presenten aquest duríssim Shakespeare, ple de violència, guerra i crueltat. Sergi López tornarà al teatre de Salt en la representació número 100 de "Non solum", una comèdia existencial on es divideix en mil personatges, tots en un sol home. El festival de teatre de tardor de Catalunya, Temporada Alta, ha començat a incentivar les ganes dels aficionats al teatre de les comarques gironines amb una primera selecció de les obres que vindran a Girona i Salt entre l'1 d'octubre i l'11 de desembre. Com està sent habitual, i en una línia que s'està potenciant en els darrers anys, s'aposta per les coproduccions amb altres centres teatrals i creadors d'arreu, amb la qual cosa enguany es presentaran a Girona i Salt una vintena de coproduccions. Aquest és el cas de l'espectacle que inaugurarà oficialment Temporada Alta, el 2 d'octubre: és El jardí dels cinc arbres, on els centres d'arts escèniques catalans (Reus i Terrassa) i el Teatre Principal de Palma han unit esforços amb el Canal de Salt per produir un muntatge dirigit per Joan Ollé, a partir de textos de Salvador Espriu. Dos dels grans centres creadors de Catalunya duran a Girona dos dels espectacles que, a manca de conèixer la programació completa, poden ser dels més atractius de la Temporada: el Teatre Lliure presenta Nixon - Frost, de Peter Morgan i dirigit per Àlex Rigola; i amb El Canal hi ha coproduït Al Cel, un oratori per a Jacint Verdaguer, que ha estat un encàrrec del mateix festival a Xavier Albertí i Narcís Comadira. El Teatre Nacional presentarà El ball, d'Irène Némirovsky, que està dirigit per Sergi Belbel; i Una comèdia espanyola, de Yasmina Reza dirigida per Sílvia Munt. En aquests dos casos, també es tracta de coproduccions amb el Centro Dramático Nacional. Pel que fa a les estrenes a Catalunya, una de les més destacades és Tito Andrónico, dels àcids Animalario madrilenys, dirigida per Andrés Lima. I tot i que no sigui una estrena, també serà molt esperada la tornada "a casa" de Sergi López. I és al 2005 a Salt hi va néixer Non solum, i hi tornarà en la seva representació número 100. La programació familiar tindrà vuit noves propostes, de les quals dues mai han visitat el nostre país: Le sort du dedans, de la companyia Baró d'evel CIRK; i Slava's Snowshow, una delícia visual del clown rus i antic membre del Cirque du Soleil Slava Polunin. En música, hi destaquen els concerts de Rrinôcérôse i Andrés Calamaro, entre una quinzena llarga de propostes; i pel que fa a la dansa, es podrà veure la coproducció internacional Dunas, amb María Pagés i Sidi Larbi Cherkaoui.
Un cop finalitzat el festival de la Porta Ferrada (que enguany ha atret més de 20.000 espectadors), s'ha donat a conèixer la programació del Guíxols Escena, que s'ha anomenat sovint com la Porta Ferrada d'hivern. Així, el Teatre Auditori Municipal acollirà quatre representacions teatrals de luxe, des de l'endemà de la Diada Nacional de Catalunya fins al 22 de novembre. Hi haurà tres obres de teatre vingudes dels principals teatres catalans, així com un concert.
La primera de les obres ve del Teatre Romea i és tracta de dos monòlegs: La infanticida i Germana Pau, interpretats per Emma Vilarasau i Àngels Gonyalons, respectivament, a partir de textos de Víctor Català (pseudònim de Caterina Albert).
El dissabte 12 de setembre. També en dissabte, però en aquest cas el 10 d'octubre, aterrarà a Sant Feliu El joc dels idiotes que protagonitzen Joan Pera i Lloll Bertran. Estrenada al Teatre Condal, aquesta és una comèdia d'embolics, enganys i malentesos.
El 23 d'octubre serà una gran dama de l'escenari, Montserrat Carulla, qui s'apropi a Sant Feliu per presentar Itinerari de paraules. Rodoreda, Baroja, Espriu o Martí i Pol es combinen, a partir de la selecció particular i personalíssima de l'actriu. L'espectacle que clou aquesta primera part de Guíxols Escena -ja que a partir de novembre s'anunciaran noves obres- és un concert de música catalana amb La Principal de la Bisbal, que es farà el 22 de novembre. Les entrades, que oscil·len entre els 12 i els 25 euros, ja es poden adquirir a l'oficina de turisme Telfèfon 972.82.00.51