‘Mujeres...’, a Broadway

Per molts, Mujeres al borde de un ataque de nervios (1988) és un dels cims de Pedro Almodóvar. A partir d’abril, serà una fita encara més gran i el confirmarà com un dels creadors espanyols més exportables.
La comèdia arribarà a Broadway convertida en un musical, amb el suport en la producció del prestigiós Lincoln Center i amb noms habituals per als votants dels Tonys: Barlett Sher a la direcció, David Yazbeck a la partitura i Jeffrey Lane al llibret.Ahir, el mateix Almodóvar, meravellat perquè «Broadway segueix fent les coses amb un procés totalment artesanal igual que fa dos segles», assistia personalment als primers assajos que portaran al carrer de les llums, en anglès, Pepa i Candela, el gaspatxo barbitúric, els xiïtes… Els noms de l’elenc es mantenen en rigorós secret.
Broadway serà un altre cim conquistat per un manxec a qui Nova York adora, com li ha demostrat una altra vegada aquest cap de setmana. Dissabte, Madonna li va organitzar un sopar en un restaurant italià a l’Upper East Side i, diumenge, el Festival de Cine de Nova York es va clausurar amb Los abrazos rotos, desplegant l’alfombra vermella perquè la recorreguessin ell i Penélope Cruz; amics com Olatz Schnabel, Salma Hayek i el seu marit, el milionari François Henri-Pinault, i mites com Lauren Bacall, que l’any que ve rebrà l’Oscar honorífic.
Tot i que des de Los Angeles dos dels seus actors, Blanca Portillo i Lluís Homar, van lamentar que l’Acadèmia espanyola no escollís el film per ser candidat a l’Oscar, amb el suport de Sony Pictures Classics no es pot descartar que Almodóvar i Cruz tornin a anar a la cerimònia. I, en una trobada amb la premsa espanyola, van compartir records de les seves experiències amb l’estatueta. Ell va recordar les primeres reunions amb amics, que volien veure el premi i el deixaven «amb la mateixa sensació d’haver acabat de parir». Ella, guanyadora fa només uns quants mesos per Vicky Cristina Barcelona, confessava que a vegades encara se’l mira i pensa «que és un d’aquells Oscars de joguina».